„Dobre wino wyraża charakter miejsca w którym się
urodziło, oraz ludzi którzy je stworzyli.”
Większość etymologów uważa, że słowo wino pochodzi od starożytnego gruzińskiego słowa „gvino”, a liczne gruzińskie legendy, obyczaje i ceremonie traktują tę sferę życia z należytym szacunkiem.
Odwiedzimy w Kakhetii nie tylko winiarnie komercyjne ale również małe, domowe u miejscowych mieszkańców.
Winiarnia KTW - jedna z największych winiarni w Gruzji - produkuje 3 mln litrów wina rocznie. W oddziale który będziemy zwiedzać przechowuje się w ujemnej temperaturze wino, filtruje oraz butelkuje celem uzyskania najwyższej jakości i pełni smaku.
Degustacja wina, koniaku i czaczy.
W kolejnej części podróży odwiedzimy domowe Maranni, czyli piwnicę gdzie się przechowuje i robi się domowe wino. Będzie degustacja prosto z Kvevri (tradycyjne gruzińskie gliniane naczynie wkopane w ziemie w którym wytwarza się wino). Jest to niewątpliwie lubiana atrakcja przez moich gości.
Prawdziwa uczyta dla smakoszy!